Rusya’da neler oluyor? Moskova sokaklarında durum nasıl?

AtRaXTR

Forum Üyesi
24 Şubat 2022’den beri Rusya’da hiçbir şey eskisi gibi değil. Ekonomik yaptırımların ülkeye etkisi oldukça büyük oldu. Batı Ukrayna’nın yanında yer alırken, Rusya’da neler olduğu merak ediliyor. Fulya Öztürk’ün CNN Türk için hazırladığı Moskova haberinden uyarlayarak aktarıyoruz...

Dev markalar dükkanlarını kapattı

“Sokakta gezerken savaşta olan bir ülkedeymişim gibi hissetmiyorum. Merakla yürüyorum. Durağımız bir alışveriş merkezi oluyor. Rusya'ya uygulanan batı yaptırımlarının etkisi burada hemen göze çarpıyor. Dünyaca ünlü dev markalar Rusya'da dükkanlarını kapattı. Bulunduğum yerdeki dünya markalarının hepsinin kepenkleri inmiş vaziyette; bazı markalar tamamen çekildi, bazı markalar geçici süreyle kapattı mağazalarını.

Hayat pahalılığı %20-30 arttı

Savaş başladığından bu yana Rusya'da hayat yüzde %20-30 pahalandı. Fiyatlar arttı özellikle hizmet sektöründe. Asgari ücret 15.000 ruble orta sınıfın aylık kazancının 40.000 rubleyi bulduğu söyleniyor. Döviz bürosunun önündeyim 10 dolar bozduracağım bakalım kaç Rus Rublesi alacağım. Alacağım parayla da markete gideceğim. 10 dolar 620 Rus Rublesi etti. Temel ürünlere bakacağım. Beyaz peynir 192 rubleye 75 rubleye makarna aldım. Sütler İndirime girmiş. 120 rubleden 95 rubleye düşmüş Bir kutuda süt alacağım.18 rubleye bir ekmek alacağım en ucuzu. En uygun 7 parça temel gıda ürünleri alarak 600 rubleyi aştım.
Restoranlardaki fiyatlar ise daha yüksek.

Putin’e destek var, ama gerçek mi?

Ülkede sosyal medya yasağı var. Putin hükümetinin Ukrayna propagandaların önüne geçmek için bu kararı aldığı söyleniyor. Peki Ruslar ne düşünüyor diye konuşmak istiyorum insanlarla ama zorlanıyorum. 40 dakikadır bu caddedeyiz röportaj yapmak istiyoruz. Bir iki kişiyle yaptık. Kime mikrofon uzatsak konuşmak istemiyoruz, politikaya girmiyoruz diyor. İnsanlar çekiniyorlar, yani röportaj yapmakta çok zorlanıyoruz. Konuşanların çoğu Putin’i destekliyor. Bir korku mu hakim, yoksa gerçek görüşlerimi o bilinmez. Halbuki birkaç ay öncesine kadar Slav halkları kardeştir diyen Ruslar, Ukrayna konusunda şimdi nötrler. Gece kulüpleri de açık yani, hayat normal akışında hem de çok normal.

Rusya’da savaş kelimesi kullanılmıyor

Televizyonlarda da çok seslilik yok. Sunucular Rusya'nın savaştaki simgesi haline gelen Z harfli tişörtler giyiyor. Operasyonun başarılı gittiğinin vurgusunu yapıyor. Haber bültenlerinde de uzun uzun yer verilmiyor Ukrayna'da yaşananlara haber bültenlerinin ilk 5-10 dakikasında yer alıyor. Rusya 10 bin askerimizi kaybettik diyor Ukrayna 30 binden fazla Rus askerinin öldüğünü söylüyor. Yani iki ülke kendi açısından halkını bilgilendiriyor. Ukrayna Rusya sivilleri katlediyor diyor. Rusya biz Nazi’lere operasyon yapıyoruz diyor ama bir gerçek var ki Ukrayna'da on binlerce kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Rusya'da ise bambaşka bir hava hakim. Rusya’da savaş kelimesi kullanılmıyor. Ukrayna'daki durumu askeri operasyon olarak tanımlıyorlar. Nazizm ön planda tutulsa da aslında bu gerilimin ana nedeni Zelenski'nin yüzünü batıya dönmesi Ukrayna'yı NATO ve Avrupa Birliğine üye yapma girişimi. Türkiye, Rusya ile müzakere edebilen tek NATO Ülkesi; Rus yetkililer ve Rus halkı Türkiye'nin tutumundan memnun.

Ülke Batı’ya kapandı; sadece Türkiye’ye uçuşlar yoğun

Rusya’ya veda vakti Türkiye'ye dönüyorum. İstanbul'a uçağımı bekliyorum ama tabi dikkatimi çeken bir şey var. Moskova Havalimanı çok sakin. Malum uçuş yasakları var; batıya Avrupa'ya, Amerika'ya. Normalde burası tıklım tıklım olurmuş. Bazı dükkanları da kapatmışlar, durum böyle. En çok uçuş Türkiye'ye; günde 60 uçak kalkıyormuş Rusya'dan Moskova'dan. Özellikle Antalya'ya, Bodrum'a, İstanbul'a; onun dışında Azerbaycan'a İran'a Dubai’ye de uçuşlar var ama gerçekten çok sakin. Aylardır adeta kapalı kutu olan Rusya'da işte hayat böyle. Rusya askeri operasyon olarak yorumlasa da dünya Rusya ve Ukrayna'daki durumu savaş olarak nitelendiriyor. Rusya'da hayat normal seyrederken Ukrayna'da bombalar patlamaya devam ediyor ve 2 ülke de ağır kayıplar veriyor bölgeyi iyi bilen uzmanlar Rusya'nın geri adım atmayacağı görüşünde. Yani uzun bir süre daha Rusya-Ukrayna dünya gündeminde yer almayı sürdürecek gibi görünüyor. “