Kraliyet Pitonu

img acıklama

Ela

Üye
18 Şub 2021
122
Sınıfı Sürüngenler Takımı Pullu Sürüngenler Ailesi Pitongiller Cinsi Piton Türü Python regius Türkçe Adı Kraliyet Pitonu, Top Piton Parktaki Lokasyonu Tropik Merkez Ağırlık 800 ile 1500 gr arasın Uzunluk Yetişkinler genelde 90-120 cm den daha fazla uzamazlar.Kimi araştırmacılar tarafından 152-182 cm Bir Batındaki Yavru Sayısı 4-10 arasında yumurta bırakırlar. Ergenlik Yaşı Erkekler 12-18 , dişiler ise 24-36 ayda cinsel olgunluğa ulaşırlar. Yaşam Süresi 15-20 yıl yaşayabilirler Kuluçka Süresi 70-85 gün Üreme Sezonu Aralık -Ocak ayları

Sudan, Nil’in batısı, Güney Sudan, Nuba Dağları, Batı Afrika’da Senegal’den Sierra(dağlık) ve Afrika’ya kadar olan bölgelerde görülür. Afrika'da yaşayan pitonların en küçüğüdür.

Çayırlar, yeşil alanlar, açık ormanlar, savanalar habitatını oluşturur.

Zehirsizdir olan bu türün herhangi bir alt türü belirlenmemiştir. Dünyada en çok beslenen pet hayvanıdır. Top piton ismini stres ve kavga anında top şeklinde kıvrılmasından alır. Kral piton adını ise Kleopatra'nın, yılanı bileklerine takıyor olması söylentisinden alır.

Karada yaşayan bu yılanlar huzursuz edildiklerinde, baş ve boyunlarını içeriye alarak spiral şeklinde sıkıca kıvrılırlar. Favori gizlenme yerleri memelilerin kazdığı tüneller ve diğer yer altı sığınaklarıdır. 1 m’den 2 m’ye kadar değişen boyları vardır. Kral pitonları renk ve desenlerine göre çeşitlilik gösterirler. Bazıları ten rengi bazıları kahverengi veya kırmızımsı olabilir. Soluk sarı veya turuncu sarı renkleri de bulunur. Bazıları benekli bazıları çizgili bazılarında her iki desen de bulunmaktadır. Cinsiyet ayrımında yardımcı olabilecek çok belirgin bir özellikleri yoktur. Dişiler erkeklerden daha büyüktür ve erkeklerin mahmuz şeklindeki çıkıntıları daha fazladır fakat bu özellik cinsiyet tayininde çok ayırt edici değildir.

Kafa vücuda oranla küçüktür. Pullar pürüzsüzdür. Her iki cinste de ventralin her iki tarafında da anal mahmuzlar bulunur.

Geceleri avlanırken aktiftirler. Keskin geriye dönük dişleriyle avlarını yakaladıktan sonra avlarının etrafına dolanırlar ve boğarak öldürürler. Avları öldükten sonra tek lokma halinde yutarlar. Ağaçlık bölgelerde avlanmaya uygun olarak loş ışıkta ışığı alabilen gözleri, ağzında sıcaklığı algılayabilecek organları vardır. Bu organ yardımıyla gece karanlıkta sıcakkanlı avlarını tamamen belirleyebilirler.

Kral pitonlar 2-3 yılda bir defa çiftleşirler. Afrika’da Aralık-Ocak aylarında hava sıcaklığının 21 C ve altına düştüğü dönem üreme mevsimidir. İç döllenme sonucunda dişiler boylarına ve durumlarına göre 4-10 adet arasında değişen sayılarda yumurta bırakırlar. Dişi piton yumurtladıktan sonra yumurtaları ile kalır. Yumurtaların etrafında kasılma gevşeme hareketleriyle yumurtaların izolasyonunu sağlar. 70-85 günlük bir kuluçka dönemi vardır. Bu süre boyunca dişiler beslenmez. Dişi sağlıklıysa bu süre onu etkilemez. Sağlıksızsa hastalıklara açık olurlar.

Yavrular yumurtadan çıktıktan hemen sonra kendi başlarının çaresine bakabilirler. Yavrular ilk birkaç gün yumurtaların yanına onlardan beslenmek için geri dönerler.

Kral pitonları tüm kemirgen hayvanları yerler. İlk besin tercihleri yerli Afrika kemirgenleri olan ratlardır. Gece sıcaklığı 21 C derecenin altına düşünce beslenmeyi durdururlar.
 
Üst Alt